Chanthanu Traditional Thai Health Center                                    

                       Thaise Traditionele Massage voor iedereen, overal en altijd.                     Leer het zelf  !


De geschiedenis van de Thaise massage in vogelvlucht  (นวดแผนโบราณ

De ware oorsprong van Nuad Bo-Rarn ligt begraven in het verleden. Men gaat er van uit dat Nuad Bo-Rarn in het noorden van India is ontstaan in de tijd dat de Boeddha leefde. (ca 2600 BC) De traditie vertelt ons dat Nuad Bo-Rarn is ontwikkeld door een arts (Shivago Komarpaj (of Jivaka Buccha Komar), in India die een tijdgenoot van de Boeddha was. Volgens sommige legenden was hij ook de lijfarts en vriend van de Buddha In zuid oost Azië wordt deze arts gezien als de grondlegger van de geneeskunde. Nuad Bo-Rarn vormt de basis van alle andere Thaise massage technieken.Liefdevol en met groot respect wordt  Shivago Komarpaj 'Vader Doctor " genoemd. Oude door Hem in Pali taal geschreven teksten, worden als heilig beschouwd en worden samen met andere heilige Boeddhistische teksten bewaard. 
Shivago Komarpaj 'Vader Doctor "

Tot ca 1776 waren de boeddhistische monniken de enige die deze vorm van geneeskunst in hun Tempels uit oefenden. Als de mensen ziek werden gingen zij dan naar de (meestal plaatselijke) Tempel waar zij behandeld werden met de 4 elementen van Nuad Bo-Rarn : Kruiden, Spirituele ondersteuning, (gezonde) Voeding en Massage. Tijdens de oorlog met Birma (Myanmar) in 1776 werd de toenmalige hoofdstad van Thailand (destijds Siam genoemd) grotendeels verwoest en gingen veel van de oude teksten verloren. In 1832 had koning Rama III de beste van de overgebleven teksten laten verzamelen waarna hij ze in stenen blokken had laten in beitelen. 

Deze stenen plaques werden in de muren van Phra Chetaphon (beroemde tempel in Bangkok) beter bekend als Wat Po geplaatst. Hoewel er tot op vandaag nog veel vragen bestaan rondom de inscripties heeft de leer grotendeels een mondeling bestaan geleid en wordt het tot  rond deze inscripties in overvloed, maar de leer heeft waarschijnlijk altijd bestaan ​​als een mondelinge traditie, en wordt het tot op heden nog steeds op dezelfde manier onderwezen. De invloed van de westerse geneeskunde heeft uiteraard ook in Thailand haar sporen achter gelaten en hebben 

een daling in de praktijk van de traditionele geneeskunde laten zien, met inbegrip van Thaise massage. In een poging om het erfgoed van de traditionele geneeskunde te kunnen behouden heef de Thaise regering er veel aan gedaan om het onderwijs in Nuad Bo-Rarn te stimuleren. Hierdoor heeft het opnieuw aan populariteit gewonnen en worden onderwijs en behandelingen in het hele land aangeboden van Internationale Massage Scholen (ITM) tot aan kuuroorden en toeristische resorts.Stromingen

De Thaise massage kent een tweetal stromingen, de noordelijke variant, Nuad Bo-Rarn, en de zuidelijke variant die ook wel ,, de Bangkok stijl ,, word genoemd. De Bangkok stijl is statischer en wordt door sommige mensen als pijnlijk ervaren. Dat komt door de invloeden van Chinese massage, Indiase massage en yoga. Deze massage is een vrij stevige massagetechniek waarbij de masseur de energiebanen masseert en rek- en strekbewerkingen uitvoert. 

De bewegingen lijken sterk op de asana's van yoga en de aandacht voor de drukpunten lijkt op de nadi's uit Ayurveda (Indiase geneeswijze) en de meridianen uit de Chinese geneeskunst. Het lichaam van de patiënt wordt tijdens de massage in diverse yoga-posities gebracht. Daarom noemt men deze Thaise massagevorm ook wel eens gekscherend ,, yoga voor luie mensen ,, De masseur gebruikt hierbij zijn of haar knieën en elle bogen en soms zelfs zijn of haar volledige gewicht. Bij deze massagevorm wordt dan ook geen olie gebruikt. De spieren worden net zo lang gekneed tot het laatste restje spanning verdwenen is. Ledematen worden gestrekt en uitgerekt, de rug gebogen tot een soepele kromming. De massage beoogt het lichaam te harmoniseren, blokkades los te maken, en obstakels in de energielijnen te weg te werken. De noordelijke variant heeft meer stretch oefeningen en een lichtere acupressuur techniek en wordt in het westen vaak als prettiger ervaren dan de "Bangkok/Wat Po stijl "U kunt bij ons voor zowel de Bangkok stijl als voor de Noordelijke (Chiang Mai) stijl van massage terecht.  

Vergeleken met traditionele Chinese geneeskunde, die gericht gebruik maakt van acupunctuur om de druk te manipuleren, stimuleert de Thaise massage  dezelfde punten maar met een helende aanraking. Daarom zijn de punten aan minder spanning onderhevig, en de levensenergie (Prana) krijgt de gelegenheid om vrij te bewegen. De massage begint bij de voeten eindigt bij het hoofd. Het lichaam van de patiënt wordt bewogen, losgemaakt en uitgerekt. Deze combinatie van energetische en fysieke aspecten maakt Thaise massage uniek. 

Deze oude massage wordt omschreven als een gift voor het lichaam (fysiek), de geest (spiritueel) en het gevoel (emotioneel). Het is een manier om ziekte te verhinderen, een hulpmiddel bij het oplossen van blokkades vóór zij zich psychisch of fysiek manifesteren, en voor het verhogen van de flexibiliteit. 


klik op de foto voor een grotere afbeelding

Nuad Rachasamnak (court massage)

Dit type massage is komt eveneens voort uit de noordelijke variant en werd vroeger uitsluitend aangeboden aan de leden van het Koninklijk huis en de hogere adel. Vandaag de dag is deze vorm (niet overal )ook voor de gewone mensen beschikbaar. (cit: dr. Pramote Stienrut, Managing Director of the Institute of Thai Traditional Medicine (ITTM). Deze therapeutische massage wordt vooral in medische instellingen gegeven als onderdeel van een medisch behandelplan. Bij de gewone Thaise massage (nuad chaleisak) of volks massage begint de therapeut bij de voeten en eindigt bij het hoofd, vervolgens wordt de rug behandeld en daarna de voorkant van het lichaam. De Court Massage is een hele beleefde en zachte vorm waarbij de therapeut alleen de handen en vingertoppen gebruikt en indien de massage op de grond gegeven wordt beweegt de therapeut zich op haar of zijn knieën. De therapeut zal nooit over de patiënt/cliënt heen buigen omdat dit als niet netjes ervaren kan worden.

Boeddhistische invloeden

Met zijn oorsprong diep in de tradities van de boeddhistische cultuur, is het niet verwonderlijk dat Nuad Bo-Rarn een diepe spirituele achtergrond heeft. Hoewel deze niet noodzakelijkerwijs hoeft te worden benadrukt. Een goed voorbeeld is de Wai Khru.  De Wai Khru is een gebaar van respect met hoog samen gevouwen handen  (letterlijke betekenis is "om respect te betalen aan". De Wai Khru is een ceremonie die wordt beoefend aan het begin en eind van elke massage. Zo bestaat het begin van elke werkdag van een Thaise massage therapeut uit een reeks van gebeden die eindigen met een gebed of mantra voor de " Vader dokter," Shivago Komarpaj en een gebed voor de Boeddha. De meeste Thaise massage therapeuten en studenten leren aan het begin van hun opleiding dan ook het "Om Namo" gebed. Zij beginnen hun werkdag pas na het uitspreken van dit gebed (vaak voor een Boeddhistisch Boeddha altaar). Een verkorte Wai Khru wordt eveneens gegeven aan het begin en het eind van iedere massage behandeling. 

De effecten van Nuad Bo-Rarn Naast het versoepelen van de spieren en gewrichten biedt Nuad Bo-Rarn nog veel meer voordelen waarbij u bijvoorbeeld kunt denken aan :

  • Versterking van het immuun systeem
  • Helpt bij slapeloosheid
  • Helpt dieper en makkelijker adem halen
  • Soepelere beweging en verhoogde flexibiliteit
  • verminderde gewrichtspijn en beperkingen
  • Betere doorstroming van de bloed toevoer